Ile jest niedźwiedzi polarnych?

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) globalna populacja niedźwiedzi polarnych wynosi obecnie około 26 000. To przybliżone oszacowanie, ale naukowcy ustalili z 95% pewnością, że obecnie na Ziemi istnieje od 22 000 do 31 000 niedźwiedzi polarnych.

Te niedźwiedzie polarne są podzielone na 19 subpopulacji wokół Arktyki, choć niezbyt równomiernie. Niektóre populacje niedźwiedzi polarnych liczą mniej niż 200 pojedynczych niedźwiedzi, podczas gdy inne liczą ponad 2000.

Niedźwiedzie polarne żyją na obszarach podlegających jurysdykcji pięciu krajów: Kanada (Labrador, Manitoba, Nowa Fundlandia, Terytoria Północno-Zachodnie, Nunavut, Ontario, Québec, Jukon); Dania (Grenlandia); Norwegia (Svalbard, Jan Mayen); Rosja (Jakucja, Krasnojarsk, Zachodnia Syberia, Rosja północnoeuropejska); i USA (Alaska).

Oto 19 subpopulacji niedźwiedzi polarnych wraz z szacunkową wielkością i trendem dla tych, które mają wystarczającą ilość danych:

PodpopulacjaRozmiar (szac.)Tendencja
Basen Arktycznynieznanynieznany
Zatoka Baffin2800nieznany
Morze Barentsa2600prawdopodobnie stabilny
Morze Czukockie2900prawdopodobnie stabilny
Cieśnina Davisa2200prawdopodobnie stabilny
E. Grenlandianieznanynieznany
Dorzecze Lisy2600stabilny
Zatoka Boothia1600prawdopodobnie stabilny
Kane Basin350prawdopodobnie ⬆
Morze Karanieznanynieznany
Lancaster Sound2500nieznany
Morze Łaptiewównieznanynieznany
Kanał M'Clintock300bardzo prawdopodobne ⬆
N. Beaufort Sea1000prawdopodobnie ⬇
Zatoka Norweska200nieznany
S. Beaufort Sea900prawdopodobnie ⬇
S. Hudson Bay800bardzo prawdopodobne ⬇
Vis. Melville Sound150nieznany
W. Hudson Bay900bardzo prawdopodobne ⬇

Czy niedźwiedzie polarne są zagrożone?

Niedźwiedź polarny pływa wśród lodu morskiego u północnego wybrzeża wyspy Ellesmere w kanadyjskiej Arktyce. (Zdjęcie: Isabel Kendzior / Shutterstock)

Niedźwiedzie polarne napotykają potencjalnie egzystencjalne zagrożenia, przynajmniej w niektórych miejscach. W tym samym czasie jednak kilka populacji odbiło się w ostatnich dziesięcioleciach od prześladowania w ubiegłym stuleciu, co skłoniło niektórych do argumentowania, że ​​niedźwiedzie polarne żyją w całym ich zasięgu. Na przykład zmarły senator USA Ted Stevens z Alaski powiedział w 2008 r. „W Arktyce jest teraz trzy razy więcej niedźwiedzi polarnych niż w latach 70. XX wieku”, twierdzenie, które od czasu do czasu powraca.

Niedźwiedzie polarne są wymienione jako „Wrażliwe” na Czerwonej liście zagrożonych gatunków IUCN, oznaczeniu, które po raz pierwszy otrzymały w 1982 r. Są one chronione Porozumieniem o ochronie niedźwiedzi polarnych, traktatem wielostronnym podpisanym w 1973 r. Przez pięć narodów niedźwiedzi polarnych wymienione powyżej. Zabrania to nieuregulowanych polowań na niedźwiedzie polarne, a także polowania na nie przy użyciu samolotów lub dużych pojazdów silnikowych, a także zmusza państwa członkowskie do podjęcia odpowiednich działań w celu ochrony ekosystemów podtrzymujących niedźwiedzie polarne.

Kraje o populacji niedźwiedzi polarnych uchwaliły również przepisy wprowadzające różne zabezpieczenia niedźwiedzi. Na przykład w USA niedźwiedzie polarne są częściowo chronione przez ustawę o ochronie ssaków morskich z 1972 r. - która zabrania „chwytania” niedźwiedzi polarnych i innych ssaków morskich bez zgody federalnej - ale także przez ustawę o zagrożonych gatunkach, ponieważ zostały one wymienione jako gatunek „zagrożony” w 2008 r.

Niedźwiedź polarny chodzi po kry w archipelagu Svalbard. (Zdjęcie: Chase Dekker / Shutterstock)

Jeśli jednak populacja niedźwiedzi polarnych tak bardzo wzrosła od lat 70. XX wieku, dlaczego tak bardzo martwi się tym gatunkiem? Dlaczego nadal klasyfikujesz je jako wrażliwe lub zagrożone dzisiaj? Po pierwsze, pomimo zachęcającego odbicia niektórych populacji, niewiele jest dowodów na to, że niedźwiedzie polarne dobrze się rozwijają.

Jest to częściowo spowodowane tym, że ogólnie nie mamy wystarczających danych długoterminowych na temat niedźwiedzi polarnych, szczególnie w niektórych obszarach. Prawdą jest, że od czasu otrzymania silniejszej ochrony prawnej rosło kilka populacji, a niektóre wydają się uspokajająco stabilne. Ale nawet jeśli naukowcy mają rację, że istnieje obecnie około 26 000 dzikich niedźwiedzi polarnych, nie mamy wielu historycznych punktów odniesienia, które pomogłyby nam spojrzeć na to z innej perspektywy. Ci, którzy wątpią w ich obecną trudną sytuację, często twierdzą, że w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku zostało tylko 5000 niedźwiedzi polarnych, ale jak donosi dziennikarz środowiskowy Peter Dykstra, istnieje niewiele dowodów naukowych na tę liczbę, którą jeden z ekspertów nazwał „prawie na pewno zbyt niskim”.

Według IUCN Polar Bear Specialist Group (PBSG) co najmniej cztery populacje niedźwiedzi polarnych prawdopodobnie spadają, ale mamy zbyt mało danych, aby ustalić trendy dla kolejnych ośmiu populacji, a zbyt mało, aby oszacować wielkość populacji dla czterech z nich . I chociaż ich szczególny status jest bardziej zagmatwany niż ogólne perspektywy samej zmiany klimatu, istnieją znaczące dowody sugerujące, że wiele populacji niedźwiedzi polarnych jest w niebezpieczeństwie.

Jak zmiany klimatu wpływają na niedźwiedzie polarne?

Niedźwiedzie polarne podróżują, polują na foki i rozmnażają się na lodzie morskim. (Zdjęcie: FloridaStock / Shutterstock)

Aby zrozumieć, dlaczego niedźwiedzie polarne są podatne na zmiany klimatu, musisz wiedzieć, co jedzą niedźwiedzie polarne - i jak je zdobywają. Niedźwiedzie polarne są drapieżnikami wierzchołkowymi i kluczowym gatunkiem w ich arktycznych siedliskach, a ich ulubionym pokarmem są zdecydowanie foki. Szczególnie atakują foki obrączkowane i brodate ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.

Niedźwiedzie polarne spędzają około połowę swojego czasu na polowaniu, zwykle prześladując foki z lodu morskiego i zasadzając się, gdy wypływają na powierzchnię, aby oddychać. Często podróżują na duże odległości i czekają godzinami lub dniami na pojedynczą pieczęć, i chociaż tylko ułamek ich polowań się udaje, na ogół warto spróbować takiego tłustego jedzenia.

Niedźwiedzie polarne są uważane za ssaki morskie, ale chociaż są doskonałymi pływakami, są lepsze od foki w wodzie. Lód morski ma zasadnicze znaczenie dla ich strategii polowań, a teraz maleje z powodu rosnących temperatur w Arktyce, która ociepla się około dwa razy szybciej niż cała planeta.

Średnie roczne minimum arktycznego lodu morskiego zmniejsza się obecnie o 13, 2% na dekadę. (Zdjęcie: Kathryn Hansen / NASA)

Arktyczny lód morski naturalnie woskuje i zanika wraz z porami roku, ale jego średnie minimum z końca lata zmniejsza się teraz o 13, 2% co dekadę, zgodnie z danymi amerykańskiej Narodowej Administracji Oceanicznej i Atmosferycznej (NOAA). NOAA dodaje, że najstarszy arktyczny lód morski - zamarznięty przez co najmniej cztery lata, co czyni go bardziej odpornym niż młodszy, cieńszy lód - gwałtownie spada. Ten najstarszy lód stanowił około 16% całkowitej pokrywy lodowej w 1985 roku, ale obecnie jest mniej niż 1%, co stanowi utratę 95% w ciągu 33 lat.

W 2019 r. Lód arktyczny związał się po raz drugi pod względem najniższego rekordu. Spadek ten jest zły z kilku powodów, ponieważ arktyczny lód morski wykonuje dla Ziemi kluczowe usługi, takie jak odbijanie ciepła słonecznego i wpływanie na prądy oceaniczne. Jest to szczególnie ważne w przypadku niedźwiedzi polarnych, ponieważ mniej lodu morskiego może oznaczać mniejsze szanse na złapanie fok.

Spadek lodu morskiego zmusza wiele niedźwiedzi polarnych do spalania większej ilości energii w poszukiwaniu pożywienia. (Zdjęcie: Baranov E./Shutterstock)

Skutki zmian klimatu różnią się w zależności od lokalizacji, a spadek lodu morskiego wydaje się mieć wpływ na niektóre niedźwiedzie bardziej niż inne. Na przykład w Zatoce Hudson Zachodniej około 1200 niedźwiedzi polarnych w latach 90. spadło do około 800, a jak zauważa Polar Bears International (PBI), trendy w ich kondycji, przeżywalności i liczebności związane są z lodem morskim warunki. Według PBI niedźwiedzie w południowej zatoce Hudson również spadły o 17% od 2011-2012, a ich warunki bytowe są podobnie powiązane z dłuższym okresem wolnym od lodu.

Większość innych subpopulacji jest albo uważana za stabilną, albo nie ma wystarczających danych, ale wiele z nich prawdopodobnie stanie przed poważnymi wyzwaniami związanymi z utratą lodu morskiego w ich siedliskach.

Niektóre niedźwiedzie polarne mogą się przystosować, ale ich opcje prawdopodobnie będą ograniczone. Nawet jeśli będą mogli wykorzystać nowe źródła żywności na lądzie, mogą stawić czoła konkurencji lub konfliktom z ustalonymi mieszkańcami, takimi jak niedźwiedzie brunatne i ludzie. Niedźwiedzie polarne również dostosowują się powoli, jak zauważa World Wildlife Fund, ze względu na ich niski wskaźnik reprodukcji i długi czas między pokoleniami. Nie wróży to dobrze, biorąc pod uwagę szybkość współczesnych zmian klimatu, która już teraz dzieje się zbyt szybko, aby wiele gatunków się przystosowało.

Podobne Artykuły