Co to jest karmin i dlaczego Starbucks bierze go ze swoich produktów?

Być może słyszałeś, że Starbucks zmieni barwnik, którego używa w niektórych swoich produktach, takich jak Strawberry & Cream Frappuccino, Strawberry Banana Smoothie i Red Velvet Whoopie Pie. Zmiana nie polega na tym, że barwnik, którego używali, jest sztuczny. W rzeczywistości barwnik, znany jako karminowy lub koszenilowy, jest dość naturalny. Jest zrobiony z ekstraktów z suszonych ciał kaktusa Coccus.

Tak, karmin naturalny barwnik spożywczy jest robiony z robaków. Poświęć chwilę, aby wydobyć „ewwwwwws”, ale pamiętaj, że chociaż spożywanie błędów jest dla nas obrzydliwe kulturowo, jest powszechne w wielu częściach świata. Jedyna rzecz, która sprawia, że ​​jedzenie grubszego robaka jest większe niż jedzenie kurczaka, to to, że wychowaliśmy się w przekonaniu, że jest grubszy.

Dlaczego więc klienci denerwują się tym, że w produktach Starbucks zastosowano naturalny barwnik spożywczy? Oczywiście, niektórzy ludzie byli po prostu wyniszczeni, aby wiedzieć, skąd pochodzi barwnik spożywczy, ale odpowiedź była bardziej dla wegetarian i wegan, którzy nie chcą jeść robaków.

Osoby stosujące surowe diety wegetariańskie lub wegańskie nie chcą jeść żadnych produktów, za które żywe stworzenie musiało stracić życie. Ci z nas, wszystkożerców, którzy mogą mieć wyrozumiałość i szacunek dla wegetarian i wegan, mogli nigdy nie pomyśleć o chęci nie wyrządzania szkód robakom. Wiem, że zawsze myślałem o tym jak o zwierzęciu, a nie o „jakimkolwiek żywym stworzeniu”. Ale to ma sens, gdy się nad tym zastanowię.

Starbucks podjął szybką akcję w tej sprawie. Przedstawiciele firmy zobowiązali się do przejścia „na likopen, naturalny ekstrakt na bazie pomidorów, w sosie truskawkowym (bazie) używanym w naszym napoju mieszanym Strawberry & Crème Frappuccino i Smoothie Bananowym Truskawkowym”. Będą również przechodzić z „wyciągu koszenilowego w naszych ofertach żywności, które go obecnie zawierają (Raspberry Swirl Cake, Birthday Cake Pop, Mini Donut z różowym lukrem i Red Velvet Whoopie Pie)”.

Starbucks oczywiście nie jest jedyną firmą spożywczą, która stosuje barwnik. Jeśli zobaczysz na liście składników słowa „koszenilowy”, „ekstrakt koszenilowy”, „karminowy”, „karmazynowy jezioro”, „naturalny czerwony 4”, „CI 75470” lub „E120”, oznacza to, że jedzenie. Może także zawierać żywność oznaczona „naturalnymi barwnikami”.

Jeśli nie martwisz się jedzeniem robaków, ten barwnik jest z pewnością lepszy niż sztuczne barwniki. Ale jeśli jesteś weganinem, wegetarianinem, masz reakcję alergiczną na karmin lub powód religijny, aby nie jeść owadów, zechcesz uważać na którekolwiek z tych słów w składnikach barwionej na czerwono żywności konsumujesz.

Czy masz problem z karminem w jedzeniu? Jeśli tak, to czy to po prostu z powodu czynnika rażącego, czy też twój sprzeciw ma głębsze korzenie?

Podobne Artykuły