8 tajemniczych faktów na temat lamparta śnieżnego

Lwy i tygrysy zdobywają całą chwałę, ale jest jeszcze jeden duży kot, który zasługuje na twoją uwagę - lampart śnieżny. Te piękne koty, znane również jako „uncja”, są jednym z najbardziej nieuchwytnych ssaków na świecie.

Świadkami ich enigmatycznego majestatu są lamparty śnieżne, które zostały uznane za zwierzę dziedzictwa narodowego zarówno Pakistanu, jak i Afganistanu. Na poziomie globalnym są nawet święta ku czci tych wspaniałych kotów - Międzynarodowy Dzień Pantery Śnieżnej 23 października.

Oto kilka innych rzeczy, których możesz nie wiedzieć o lampartach śnieżnych.

1. Lubią żyć wysokim życiem

Lamparty śnieżne występują w alpejskich i subalpejskich pasmach górskich Azji Środkowej i Południowej. Zaczynając na zachód od jeziora Bajkał na Syberii, zasięg dużego kota przepływa przez Pięć Stans do Afganistanu i Pakistanu, zanim przedostał się przez Himalaje i Płaskowyż Tybetański.

Według Snow Leopard Trust gatunek ten preferuje „połamany teren klifów, skalistych odsłonięć i wąwozów. Ten typ siedliska zapewnia dobrą osłonę i jasne widoki, aby pomóc im znaleźć zdobycz i zakraść się na nią”.

2. Ich ciała są zbudowane dla gorzkiego, śnieżnego klimatu

Wszystko w ciele lamparta śnieżnego zostało zoptymalizowane pod kątem mroźnych górskich środowisk. Chociaż ich krępe ciała i grube futro są oczywistymi zaletami, mają również długie ogony, które pomagają im utrzymać równowagę na skalistym terenie alpejskim, duże jamy nosowe, które pomagają im oddychać cienkim, zimnym powietrzem i małe, zaokrąglone uszy, które minimalizują utratę ciepła. Używają nawet swojego bardzo długiego, grubego ogona jako koca do twarzy podczas snu!

3. Używają szerokich łap jak buty na śniegu

Kolejną adaptacją zimnego klimatu, z której słyną te kotki, są ich masywne, masywne łapy. Często przyrównuje się je do naturalnych „butów śnieżnych”, ponieważ ich duża szerokość pozwala kotom lepiej rozłożyć ciężar podczas chodzenia po śniegu. Są również wyściełane dodatkowym futerkiem na poduszkach łap, co zapewnia przyczepność na oblodzonych powierzchniach.

4. Są zagrożone

Od tygrysów po gepardy, istnieje niepokojąca liczba dzikich kotów uważanych za zagrożone lub zagrożone. Lampart śnieżny jest jednym z nich. Gatunek został wymieniony jako zagrożony przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) w 2008 r. Po opublikowaniu danych, które wykazały spadek populacji o co najmniej 20% w ciągu ostatnich dwóch dekad. Obecnie na wolności pozostało od 4000 do 7000 osobników. Według wykazu IUCN, główne zagrożenia dla tych kotów obejmują „wyczerpanie bazy ofiar, nielegalny handel, konflikt z lokalną ludnością oraz brak zdolności ochrony, polityki i świadomości”.

5. Nie jesteśmy pewni, jak długo mogą żyć na wolności

Ze względu na ich samotny charakter naukowcy nie są całkowicie pewni średniej długości życia lampartów śnieżnych, ale prawdopodobnie jest to porównywalne z innymi dużymi kotami. Tygrysy, ich najbliżsi krewniacy, zwykle żyją na wolności od 10 do 15 lat. Jednak biorąc pod uwagę niewolę, średnia długość życia dużych kotów znacznie wzrasta. Najstarszy na świecie lampart śnieżny, Shynghyz (na zdjęciu powyżej), miał 25 lat, kiedy zmarł w wyniku niewydolności nerek 10 października 2015 r. W zoo Tama w Tokio w Japonii.

6. Nie mogą ryczeć

Kiedy myślisz o tym, co wydaje wielki kot, majestatyczny, rzucający głową ryk lwa afrykańskiego jest prawdopodobnie pierwszą rzeczą, jaka przychodzi na myśl. Jednak nie wszystkie duże koty ryczą w ten sposób, w tym lampart śnieżny! Powód, dla którego te urocze koty nie mogą ryczeć, prawdopodobnie ma coś wspólnego z brakiem pewnych cech krtani, które mają lwy i inne ryczące duże koty. Zamiast ryków, lamparty śnieżne komunikują się poprzez syczenie, warczenie, zawodzenie i szuranie, czyli krótką, nie zagrażającą wokalizację, która jest wykorzystywana na powitanie między dwoma kotami. Jedynym innym dużym kotem, który atakuje, jest najbliższy krewny lamparta śnieżnego, tygrys.

7. Są pacyfistami

W przeciwieństwie do lwów i tygrysów lamparty śnieżne zazwyczaj starają się unikać konfrontacji z ludźmi. Choć są niewątpliwie wykwalifikowanymi, mięsożernymi myśliwymi, agresywność wobec wkraczającego człowieka to po prostu nie ich styl. W rzeczywistości możesz nawet nazwać je „przerażającymi kotami”. Według Snow Leopard Trust „nigdy nie nastąpił zweryfikowany atak lamparta śnieżnego na człowieka. Nawet jeśli zostanie zakłócony podczas karmienia, bardziej prawdopodobne jest, że lampart śnieżny ucieknie, niż będzie próbował obronić to miejsce”.

8. To tajemnicza gromada

Pantery śnieżne są znane ze swojej nieśmiałej postawy. Jednym z powodów, dla których nie są zbyt często widywane, jest to, że są zwierzętami krepularnymi, co oznacza, że ​​są najbardziej aktywne o świcie i zmierzchu. Nie wspominając o tym, że mają doskonały kamuflaż, aby ukryć się w śnieżnym górskim terenie! Ich tajemnicza natura jest jednym z powodów, dla których nie jesteśmy w stanie oszacować, ilu panter śnieżnych obecnie żyje na wolności.

Notka redaktora: Ta historia została zaktualizowana o nowe informacje od czasu jej opublikowania w październiku 2016 r.

Podobne Artykuły