8 rzeczy, których nie wiedziałeś o wombatach

Wombaty to torbacze występujące tylko w Australii, ale krótkie zwierzęta o krótkich nogach rzadko są trzymane pod tym samym względem, co inne rodzime zwierzęta, takie jak koale i kangury.

Te urocze stworzenia zasługują jednak na zasłużone uznanie. Na cześć tych niedocenianych torbaczy, oto osiem rzeczy, których możesz nie wiedzieć o wombatach.

1. Istnieją trzy gatunki wombatów: wombaty zwyczajne, wombaty z północnymi owłosionymi nosami i wombaty z południowymi owłosionymi nosami. Podczas gdy na wolności istnieją tysiące zwyczajnych i południowo owłosionych wombatów, północno-owłosione wombaty są krytycznie zagrożone.

2. Jeśli chodzi o krycie, południowo owłosione samice mają tendencję do gryzienia męskiego dna, gdy są najbardziej płodne. Naukowcy mają nadzieję, że to ostatnie odkrycie pomoże w utrzymywaniu hodowli w celu zapewnienia przetrwania gatunku.

Wombaty wolą mieszkać w mokrych, zalesionych obszarach w pobliżu wybrzeża Australii. (Zdjęcie: Charles Meeks [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

3. Większość Australijczyków nigdy nie widziała wombata na wolności, ponieważ zwierzęta spędzają większość dnia w swoich norach.

4. Chociaż ich szerokie ciała i krótkie nogi sprawiają wrażenie powolnych, wombaty mogą biec z prędkością do 25 km / h na krótkich dystansach.

Wombaty spędzają od trzech do ośmiu godzin dziennie na jedzeniu. (Zdjęcie: Andy Tyler [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

5. Wombaty produkują kupki w kształcie kostek. Ten szczególny kształt jest wynikiem suchości kału zwierzęcia. Wombaty są znane z tego, że mają najsuchszą kupę dowolnego ssaka, w wyniku ich długiego procesu trawienia, który może potrwać od 14 do 18 dni. Ten długi proces pozwala wombatom wchłonąć maksymalną ilość składników odżywczych z pożywienia. Istotną rolę odgrywają także ściany jelit. Ściany rozciągają się nierównomiernie, gdy kupa powoli się przesuwa, przez co odchody mają kształt sześcianu.

6. Ich siekacze nigdy nie przestają rosnąć - podobnie jak świnki morskie - a wombaty utrzymują zęby na odpowiedniej długości, pijąc trawę, korę i korzenie.

Okres ciąży wynosi tylko od 20 do 22 dni. (Zdjęcie: Will Keightley [CC BY-SA 2.0] / Flickr)

7. Podczas gdy inne torbacze mają woreczki, które otwierają się u góry w kierunku głowy matki, wombaty mają woreczki do tyłu. Wombaty są ryjącymi zwierzętami, więc ładownica skierowana tyłem do kierunku jazdy zapobiega spadaniu gleby na młode.

8. Wombats są biegli w tunelowaniu. Często z ich sieci nor - zwanych warrenami - korzystają inne zwierzęta szukające schronienia pod ziemią. Ostatnio zwrócili uwagę na dzielenie swoich domów, choć przypadkowo, ze zwierzętami uciekającymi przed pożarami w Australii.

Ich wejścia do nory są często wystarczająco duże dla jednego zwierzęcia. Kiedy zwierzę, takie jak dingo, atakuje wombata, torbacz po prostu się odwraca i używa swojej tylnej strony jako tarczy. Hodowle zwierząt pokryte są grubą, twardą skórą, a wombaty mają bardzo małe ogony, co czyni je trudnymi do złapania.

Sprawdź więcej zdjęć poniżej, aby zobaczyć, jak słodkie są wombats.

Wombat ssie butelkę. (Zdjęcie: notmerely [CC BY 2.0] / Flickr)

Wombat matka i dziecko. (Zdjęcie: Trenerzy Stonestreet [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

Tylko wombat idący przez fajkę. (Zdjęcie: Maarten Danial [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

Nota redaktora: artykuł został zaktualizowany o nowe informacje, ponieważ został pierwotnie opublikowany w październiku 2014 r.

Podobne Artykuły