7 faktów na temat pająka czarnej wdowy

Wspomnij o pająku czarnej wdowie, a prawdopodobnie zostaniesz powitany kilkoma szalonymi spojrzeniami i okrzykami „Co ?! Gdzie ?!”

Czarna wdowa nie jest jednak tak niebezpieczna ani jednowymiarowa, jak sugeruje kultura popularna. Z pewnością ma jadowity kęs, ale ma również niesamowicie silną sieć i zdecydowanie dziwny rytuał zalotów, w którym męskie pająki stają się gospodarzami.

1. Pająki czarnej wdowy są czymś więcej niż tylko czernią. Należące do rodzaju Latrodectus pająki wdowy obejmują 31 znanych gatunków, które istnieją na każdym kontynencie na świecie, z wyjątkiem Antarktydy. Podczas gdy trzy gatunki wspólne dla Ameryki Północnej - południowy (L. mactans), zachodni (L. hesperus) i północny (L. variolus) - są czarne, niektóre mają kolor od jasnego do ciemnobrązowego, podobnie jak odpowiednio nazwany pająk brunatny (L . geometria). Niektóre gatunki - ale nie wszystkie - mają jakiś wyraźny czerwony brzuch.

2. Jad pająków czarnej wdowy jest silny, ale rzadko śmiertelny. Jad czarnej wdowy jest zdecydowanie silny, oceniany jako około 15 razy silniejszy niż grzechotnika, ale ugryzienie jednego nie oznacza śmierci. Ugryzienie spowoduje ból mięśni i wiele innych objawów, w tym problemy z oddychaniem, nudności i drętwienie wokół miejsca ukąszenia. Objawy te mogą stać się ciężkie, ale jeśli nie jesteś dzieckiem lub osobą, która jest już chora lub ma osłabiony układ odpornościowy, rzadko są śmiertelne. Tylko czarne wdowy samice zatruwają człowieka, ponieważ tylko ich chelicerae - wydrążona, przypominająca igłę część ust - jest wystarczająco długa, aby wstrzyknąć ludziom jad. Ponadto pająki czarnej wdowy raczej nie gryzą cię w sytuacjach o niskim stopniu zagrożenia i mogą nawet nie użyć jadu, jeśli cię ugryzą.

Samce czarnych pająków, z których jedna jest pokazana powyżej po prawej, mają różnorodne techniki kojarzenia się z samicami. (Zdjęcie: Mark_Kostich / Shutterstock)

3. Pająki czarnej wdowy często nie jedzą swoich partnerów. Oprócz wyraźnego wyglądu i jadowitego ugryzienia, najbardziej znane kobiety pająki czarnych wdów zabijają swoich partnerów i pożerają je po seksie. Ta cecha jest tak powszechnie stosowana do gatunku, że wyrażenie czarna wdowa jest używane w odniesieniu do kobiety, która zabiła co najmniej jednego partnera lub kochanka. Ta reputacja zabijania jest jednak ogólnie niezasłużona. Według Burke Museum jedzenie mate nigdy nie zostało odnotowane na wolności, jeśli chodzi o większość gatunków w Ameryce Północnej; obserwowano to tylko w warunkach laboratoryjnych, w których samiec nie mógł uciec. Nie oznacza to, że tak się nie dzieje z innymi członkami rodzaju, ale nie jest to normą.

4. Samce pająków czarnych wdów starają się jednak unikać zjadania. Pomimo faktu, że kanibalizm seksualny jest dość rzadki wśród czarnych wdów, mężczyźni starają się, aby nie stać się post-coitalną przekąską. Badanie z 2014 r. Opublikowane w Animal Behaviour wykazało, że męskie czarne wdowy szukają dobrze karmionych dziewic do krycia. Zarówno w kontrolowanych badaniach terenowych, jak i na wolności, naukowcy zaobserwowali, że mężczyźni wolą takie samice, odróżniając je od innych samic ze względu na uwalniane przez nie feromony. Oprócz uniknięcia pożerania przez głodne kobiety, badacze uważają, że mężczyźni uważają, że grubsza samica przyniesie więcej i zdrowsze potomstwo.

Męskie czarne wdowy będą również wysyłać wibracje na sieć żeńską, co oznacza, że ​​są tam do krycia i nie są pokarmem. Według badania z 2014 r. Opublikowanego w Frontiers in Zoology, zrywki wykonane przez mężczyzn różnią się znacznie od ofiar. Kiedy badacze odtwarzali te wibracje samicom, rzadziej wykazywały drapieżną reakcję niż wtedy, gdy badacze odtwarzali wibracje zdobyczy.

5. Samce pająków czarnych wdów są dosłownie gospodarzami. Podobnie jak w większości królestwa zwierząt, rywalizacja o krycie może być zacięta, dlatego samce często stosują wszelkiego rodzaju taktyki, aby mieć pewność, że ich geny będą kontynuowane. W przypadku zachodniej czarnej wdowy oznacza to najwyraźniej zniszczenie żeńskiej sieci. Sieci czarnych wdów to niechlujne pajęczyny, w przeciwieństwie do uporządkowanych sieci pająków, które często widzimy, a gdy są gotowe do kopulacji, samice osadzają feromony na sieci. Samce zniszczą sieć, zmniejszając feromony kobiet i czyniąc ją mniej atrakcyjną dla innych mężczyzn. Ze swojej strony kobiety nie mają nic przeciwko zniszczeniu ich własności. Naukowcy uważają, że dzieje się tak, ponieważ ogranicza to potencjalne nękanie, którego doświadczają w okresie godowym. Rzeczywiście, zmniejszenie sieci wydaje się nawet zwiększać podatność samic na krycie.

6. Sieci pająków czarnej wdowy są mocne jak stal. Ta konkretna sieć znana jest ze swojej siły, dlatego badacze starają się odtworzyć jej właściwości. Próby takie nie przyniosły jednak materiałów o tej samej wytrzymałości lub właściwościach. Jednak badanie opublikowane w 2018 r. W Proceedings of National Academy of Sciences mogło rozwiązać ten problem. Korzystając z najnowocześniejszych technik obrazowania, badacze przyjrzeli się bliżej niż kiedykolwiek wcześniej gruczołowi białkowemu, w którym wytwarzany jest jedwab. Tam odkryli bardziej złożony proces składania białek. Zdolność do syntetycznego odtworzenia tego procesu może skutkować wzmocnieniem materiałów na mosty, lepszymi materiałami na tworzywa sztuczne i bardziej trwałymi tkaninami dla personelu wojskowego i sportowców.

7. Pająki czarnej wdowy kierują się na północ. Kolejny znak zmian klimatu, zasięg północnej czarnej wdowy rozszerza się na klimat zimny. Kanadyjscy naukowcy, opierając się na danych naukowych obywateli, przedstawili w artykule PLOS z 2018 r. Jeden z nich, który stwierdził, że najbardziej wysunięty na północ zasięg tego gatunku wzrósł o około 31 mil (50 kilometrów) między 1960 a 2016 r., Wkradając się do wschodniego Ontario i Quebecu.

Podobne Artykuły