6 faktów o uderzająco pięknej śnieżnej sowie

Śnieżne sowy, pomimo białego upierzenia, które pozwalają im wtopić się w arktyczne otoczenie, są łatwo rozpoznawalne. Są ukochani jako symbol zimy i towarzysz Harry'ego Pottera.

Zdjęcie powyżej, zrobione przez Shaynę Hartley, było wynikiem dużej cierpliwości ze strony Hartleya.

„Natknąłem się na tę śnieżną sowę siedzącą na pokrytym lodem wzgórzu po burzy śnieżnej w Kingston, Ontario, Kanada”, powiedziała Site. „Byłem w stanie stworzyć ten obraz, czekając na brzegu do kolan, aż słońce uderzy w szczyt wzgórza, co pozwoliło mi uchwycić blask lodowatego krajobrazu otaczającego piękną sowę”.

Oczywiście te sowy mają w sobie coś więcej niż ich efektowny wygląd.

1. Śnieżne sowy mają imponującą rozpiętość skrzydeł. Sowy mogą rozciągać skrzydła na wysokości od 4 do 5 stóp (1, 2 i 1, 5 metra), co daje im możliwość cichego podkradania się do ofiary bez konieczności częstego trzepotania lub szybkiego przyspieszania po zdobyczu, jeśli się zaatakuje.

2. Śnieżne sowy są ciężkie. Ich gęste upierzenie, niezbędne do utrzymania ciepła, czyni je jednymi z najcięższych sów. Ważą od 3, 5 do 6, 6 funta (1, 6 do 3 kilogramów), czyli więcej niż wielka rogata sowa, która osiąga maksymalny poziom około 5 funtów.

3. Sowy śnieżne nie są nocnymi. Podczas gdy powszechnie myślimy o sowach jako nocnych myśliwych, śnieżne sowy często polują w ciągu dnia (choć polują również w nocy, dzięki czemu ptaki są dzienne). Nie jest to jednak zaskakujące, ponieważ ptaki doświadczają dłuższych letnich dni ze względu na swoje arktyczne położenie.

4. Śnieżne sowy są cierpliwe, z wyjątkiem jedzenia. Ptaki spędzą godziny siedząc w jednym miejscu, czekając, aby zobaczyć lub usłyszeć - sowy mają wyjątkowy słuch - swoją ofiarę. Kiedy łapią posiłek, często leming lub nornicę, zjadają varmint jednym łykiem!

5. Śnieżne sowy nie zawsze są białe. To prawda! Chociaż są znani ze swojego upierzonego śniegu, mężczyźni zaczynają od zakratowanych próbek ciemnobrązowych i stają się bielsi z wiekiem. Kobiety jednak zachowują te ciemne znaki przez całe życie. Więc najbielsze ptaki to prawie zawsze samce, a najbardziej zakratowane są prawie zawsze samice.

6. Śnieżna sowa reprezentuje Quebec, ale nie reprezentuje Kanady. W 1987 r. Kanadyjska prowincja Quebec wybrała śnieżną sowę jako oficjalnego ptaka. W 2016 roku śnieżna sowa była narodowym ptakiem Kanady, a jej zwolennicy powołują się na fakt, że ptak ten można znaleźć w całej Kanadzie przez cały rok i że doskonale nadaje się na surowe zimy Kanady. Szara sójka została wybrana przez Royal Canadian Geographic Society zamiast śnieżnej sowy, ale rząd kanadyjski odmówił przyjęcia jay jako symbolu narodowego. (Więc wciąż jest szansa, śnieżne sowy!)

Czy chcesz, aby Twoje zdjęcie było przedstawiane jako Zdjęcie dnia? Dołącz do naszej grupy Flickr i dodaj swoje zdjęcia do basenu!

Podobne Artykuły