5 zaskakujących faktów na temat czarnych niedźwiedzi

1. Nie daj się zwieść temu brodzącemu marszowi; czarne niedźwiedzie mogą być szybkie w razie potrzeby. Mogą poruszać się z prędkością 25-30 mil na godzinę, używając tych krótkich i potężnych serii, aby polować na zdobycz lub niebezpieczeństwo ucieczki. Więc kiedy ludzie mówią, że nigdy nie próbuj prześcignąć niedźwiedzia, uwierz im!

2. Czarne niedźwiedzie są nie tylko szybkie na lądzie. Są również biegłymi pływakami. Nie mają problemów z pływaniem po rzekach i jeziorach. Według Bear Life, „Północnoamerykańskie czarne niedźwiedzie lubią pływać. Jeśli tam, gdzie żyją, jest woda, będą one wykorzystywać ją do pożywienia. Ponieważ niedźwiedzie lubią polować na ryby, nie boją się wody. W rzeczywistości ich młode woda szybko ”.

3. Czarne niedźwiedzie mają nieco mylące imię. Gatunek często ma czarny płaszcz, ale nie zawsze. Czarne niedźwiedzie mogą być również brązowe, cynamonowe lub blond. Niewielka populacja czarnych niedźwiedzi w przybrzeżnej Kolumbii Brytyjskiej jest całkowicie biała i znana jest jako niedźwiedź Kermode. Jaśniejsze kolory sierści zwykle występują w zachodnich populacjach niedźwiedzi, a według North American Bear Center „Jasne futro zmniejsza stres cieplny w otwartym świetle słonecznym i pozwala niedźwiedziom dłużej żywić w otwartych, bogatych w pokarm siedliskach. -kolorowane futro może również maskować je przed drapieżnikami na otwartych przestrzeniach. ”

4. Czarne niedźwiedzie różnią się wielkością; samce ważą od 150 funtów do 550 funtów, a samice są nieco mniejsze. Zwykle mierzą od 4 do 7 stóp długości od nosa do ogona. Jakkolwiek większe (znacznie, znacznie większe) osobniki zostały zarejestrowane. Największy zarejestrowany dziki czarny niedźwiedź został zabity w 1972 roku. Niedźwiedź mierzył 7, 9 stopy długości i ważył około 1100 funtów. Nic dziwnego, że czasami ludzie mylą czarne niedźwiedzie z niedźwiedziami grizzly, zwłaszcza gdy ich futro jest po jaśniejszej stronie.

5. W październiku lub listopadzie czarne niedźwiedzie zaczynają szukać miejsca do hibernacji. Najczęściej wybierają miejsca takie jak zagłębienia drzew, przestrzenie pod kłodami lub skałami, głęboko w jaskiniach lub w norach, które same wykopują. Ale, jak w przypadku wielu dzikich zwierząt, które żyją blisko ludzi, czasami wybierają mniej dogodne lokalizacje. Jeden niedźwiedź został hibernowany w piwnicy domu w New Jersey! Ponieważ czarne niedźwiedzie węszą wokół placów w poszukiwaniu pożywienia od kompostu po padłe nasiona ptaków, ważne jest, aby wiedzieć, jak być świadomym na przedmieściach. W końcu nie chcesz odkryć niedźwiedzia pod pokładem w zimny styczniowy poranek!

Czy chcesz, aby Twoje zdjęcie było przedstawiane jako Zdjęcie dnia? Dołącz do naszej grupy Flickr i dodaj swoje zdjęcia do basenu!

* * *

Jaymi Heimbuch jest pisarzem i fotografem w Mother Nature Network. Śledź ją na Twitterze, Instagramie i Facebooku.

Podobne Artykuły