14 zaskakujących potraw zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego

Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, znasz oczywiste potrawy, których należy unikać - nie ma wątpliwości co do tego, skąd ten stek pochodzi. Ale składniki innych potraw nie są tak oczywiste.

Etykiety żywności mogą wprowadzać w błąd, a nawet wprowadzać w błąd, a niektóre produkty pozornie bezmięsne mogą zawierać ukryte produkty pochodzenia zwierzęcego.

Spójrz na naszą listę produktów, które nie są przyjazne wegetarianom ani weganom.

Bajgle i produkty chlebowe

Wiele produktów chlebowych zawiera aminokwas znany jako L-cysteina, który jest stosowany jako środek zmiękczający. L-cysteina pochodzi z ludzkich włosów lub piór drobiowych i można ją znaleźć w wielu popularnych markowych produktach. Firmy, które potwierdziły, że używają L-cysteiny, to Lender's, Einstein Bros., McDonald's i Pizza Hut.

Piwo i wino

Isinglass, żelatyna podobna do substancji zbierana z pęcherzy słodkowodnych ryb, takich jak jesiotr, jest stosowana w procesie klarowania wielu piw i win. Inne środki stosowane w procesie klarowania obejmują białko jaja kurzego, żelatynę i kazeinę. Aby sprawdzić, czy piwo lub wino jest wegańskie, zapoznaj się z tym ostatecznym przewodnikiem.

cukierek

Liczne pokarmy zawierają żelatynę, białko pochodzące z kolagenu w kościach krów lub świń, skórze i tkankach łącznych. Jest często stosowany jako środek zagęszczający lub stabilizujący i można go znaleźć w różnych cukierkach, w tym między innymi Altoidach, żelkach i Starburst.

Ponadto wiele czerwonych cukierków zawiera barwnik wykonany z ekstraktów z wysuszonych ciał owadów kaktusów Coccus. Składnik jest często wymieniany jako karminowy, koszenilowy lub karminowy. PETA prowadzi listę cukierków bez zwierząt.

Dressing do salatki Cezara

Większość sosów sałatkowych Cezar zawiera pastę sardelową, ale dostępne są marki wegetariańskie, dlatego przed nalaniem należy przeczytać etykietę.

Galaretka

Jest dość powszechną wiedzą, że Jell-O zawiera żelatynę, ale czy wiesz, że możesz zrobić wegańskie Jell-O przy użyciu agaru-agaru, galaretowatej substancji wykonanej z alg? Oto nasz wegański przepis na galaretkę.

Pianki

Czy wiesz, jakie pianki spalasz? (Zdjęcie: Dmitry Sheremeta / Shutterstock)

Żelatyna uderza ponownie, ale na szczęście możesz stworzyć własne wegańskie pianki z agarem, aby nie przegapić żadnej dobroci lepkiej s'mores.

Śmietanka niemleczna

Chociaż ma w swojej nazwie niemleczną, wiele takich śmietanek zawiera kazeinę, białko pochodzące z mleka.

Produkty Omega-3

Wiele produktów z etykietami o zdrowych dla serca składnikach zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb. Na przykład etykieta zdrowego soku pomarańczowego Tropicana wymienia tilapia, sardynkę i sardelę jako składniki.

Orzeszki ziemne

Niektóre marki orzeszków ziemnych, takie jak Sadzone prażone orzeszki ziemne, również zawierają żelatynę, ponieważ substancja pomaga w przyleganiu soli i innych przypraw do orzechów.

Czipsy

Niektóre aromatyzowane chipsy ziemniaczane, zwłaszcza aromatyzowane sproszkowanym serem, mogą zawierać kazeinę, serwatkę lub enzymy pochodzenia zwierzęcego. PETA prowadzi listę popularnych przekąsek przyjaznych dla wegan.

Cukier rafinowany

Naprawdę nie chcesz wiedzieć, co sprawia, że ​​rafinowany cukier jest biały. (Zdjęcie: Handmade Pictures / Shutterstock)

Cukier nie jest naturalnie biały, więc producenci przetwarzają go za pomocą zwęglacza kostnego, który jest wytwarzany z kości bydła. Aby uniknąć cukru przefiltrowanego za pomocą zwęglenia kości, kup nierafinowany cukier lub kup od marek, które nie używają filtrów do zwęglenia kości.

Smażona fasola

Wiele konserwowanych ziaren peklowanych jest wytwarzanych z uwodornionego smalcu, więc sprawdź etykiety, aby upewnić się, że kupujesz wegetariańskie ziarna.

Żywność o smaku waniliowym

Chociaż jest to rzadkie, niektóre potrawy są aromatyzowane Castoreum, sekrecją odbytu bobra. Jakkolwiek obrzydliwe przy tych dźwiękach, FDA klasyfikuje je jako GRAS lub „ogólnie uznawane za bezpieczne”, a Castoreum jest zazwyczaj wymieniane jako „naturalny aromat”. Dodatek ten jest najczęściej stosowany w wyrobach piekarniczych jako substytut wanilii, ale jest również stosowany w napojach alkoholowych, puddingach, lodach, cukierkach i gumie do żucia.

sos Worcestershire

Ten popularny sos jest wytwarzany z anchois, ale dostępne są marki przyjazne wegetarianom.

Podobne Artykuły